Izzivi implementacije GDPR v TV-dokumentaciji RTV Slovenija - Iskra, Petra (Moderna arhivistika, 2019)
S 25. majem 2018 je v veljavo stopila Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR). Uredbi so se morale prilagoditi vse organizacije, ki obdelujejo ali hranijo osebne podatke rezidentov Evropske unije, ne glede na to, kje je sedež organizacije oz. institucije.Čeprav med omenjene organizacije sodijo tudi arhivi, uredba s svojimi določili ni posegla v obstoječo arhivsko zakonodajo držav članic EU, temveč je ravno s tem arhive podprla in jim priznala pomembno družbeno in zgodovinsko funkcijo. V prispevku so predstavljeni bistveni vidiki arhivske zakonodaje v razmerju do GDPR ter nekatera vprašanja, ki se v zvezi z varovanjem osebnih podatkov pojavljajo pri delu z arhivskim gradivom v Arhivu in dokumentaciji RTV Slovenija.
Keywords: archive; arhiv; GDPR; legislation; personal data protection; Television; televizija; varstvo osebnih podatkov; zakonodaja