L'(in)traduisibilité du langage poétique de Boris Vian - Kundert, Smiljan (Acta neophilologica, 2009)
V okviru pričujoče študije avtorja usmerja predvsem spoznanje, da je bistvo prevajanja in njegova imanenca možna zgolj v okviru teorij, ki združujejo nauk o jeziku z literarno izkušnjo. Na osnovi prevoda pesmi "Pesem" Borisa Viana, ki je tokrat prvič prevedena v slovenščino, si avtor prizadeva ugotoviti ali je pravzaprav možno bolje raztolmačiti težave, ki nastajajo pri prevajanju. Prav ugotovitev, da prevodi prav tako kot literarna dela spadajo v inštitucijo literarature, avtorja prisili, da se vpraša, ali je pesem "Pesem" Borisa Viana (ne)prevedljiva? Študija po kratkem zgodovinskem in teoretičnem uvodu z induktivno metodo poveže poetične posebnosti "Pesmi", ki se kažejo med samim prevajanjem, z osnovnimi teoretičnimi vprašanji o prevedljivosti. Avtor ob prevajanju predstavlja lastni način razmišljanja o poetičnem diskurzu.
Keywords: francoska književnost; francoska poezija; French literature; književno prevajanje; literarne študije; prevajanje; translation; Vian, Boris, 1920-1959