Heat-transfer characteristics of a non-newtonian Au nanofluid in a cubical enclosure with differentially heated side walls - Ternik, Primož (Materiali in tehnologije, 2015)
Prispevek obravnava naravno konvekcijo v kockastem ohišju, napolnjenem s homogeno nanotekočino karboksimetil celuloza (CMC)-zlato (Au), z reološkim vedenjem, opisanim s potenčnim zakonom. Ohišje je greto na navpični in hlajeno na priležni steni, medtem ko so druge stene adiabatne. Vodilne diferencialne enačbe so bile rešene s standardno metodo končnih prostornin, pri čemer sta hidrodinamično in temperaturno polje sklopljena z Boussinesqovo aproksimacijo. Glavni cilj prispevka je raziskati vpliv prostorninskega deleža nanodelcev na značilnosti prenosa toplote CMC-Au nanotekočine za široko območje vrednosti Rayleighjevega števila nosilne tekočine. Natančni rezultati so predstavljeni v obliki spreminjanja brezdimenzijske temperature in hitrosti, srednje vrednosti Nusseltovega števila in hitrosti prenosa toplote. Pokazano je, da dodajanje nanodelcev v nosilno tekočino zakasni začetek naravne konvekcije. Poleg tega so numerične simulacije pokazale, da takoj za pojavom naravne konvekcije dodajanje nanodelcev zmanjšuje srednjo vrednost Nusseltovega števila za katero koli vrednost Rayleighjevega števila nosilne tekočine.
Keywords: naravna konvekcija; natural convection; CMC-Au nanofluid; nanotekočina CMC-Au; prenos toplote; heat transfer; Nusseltovo število; Nusslet number