Communicating saccular pyloroduodenal duplication - Sjekavica, Ivica (Radiology and oncology (Ljubljana), 2005)
Izhodišča. Podvojitvene anomalije piloroduodenalne regije so redke. Ob črevesnih podvojitvah običajno ugotovimo še dodatne malformacije. Prikaz primera. Opisujemo primer piloroduodenalne podvojitve pri 22-mesečni deklici, kjer so bili prvi bolezenski znaki intermitentne slabosti in bruhanje. Ultrazvočna preiskava je pokazala anehogeno cistično spremembo med želodcem inlevim jeternim režnjem. Preiskava zgornjega črevesa s kontrastom je pokazalastenozo v pilorobulbarni regiji kot posledico zunanjega pritiska. Na cistično podvojitev v prebavnem traktu s pritiskom na glavo pankreasa smo posumili ob preiskavi z večlistnim CT-jem s kontrastom. Med operacijo pa smo skontarstom ugotovili komunikacijo med podvojitvijo in pilorno regijo. Patohistološka preiskava je potrdila podvojitveno cisto, ki je vseboval želodčno in duodenalno mukozo brez ektopičnega pankreatičnega tkiva. Zaključki. Ultrazvočna preiskava je prva slikovna preiskava pri ugotavljanju črevesnih podvojitev in običajno pokaže cistično anehogeno spremembo. Dodatne preiskave: rentgenska preiskava z barijem, kontrastna preiskava s CT-jem ali MRI-jem nam lahko pomagajo bolj natančno diagnosticirati podvojitve v prebavnem traktu.
Keywords: Abnormalities; anomalije; baby; Contrast Media; črevesje; diagnostika; Dojenček; Duodenum; Dvanajstnik; Infant; Kontrastna sredstva; Pilorus; Pylorus; Radiography; ultrazvočna diagnostika