The apostolic puzzle - Pap, Levente (Bogoslovni vestnik, 2024)
Prispevek obravnava delo Illyricum Sacrum, in sicer kako je v njem predstavljen nastanek krščanstva v starodavni rimski provinci. Trditve urednikov dela Illyricum Sacrum so analizirane glede na apostolski izvor cerkva na tem območju, s poudarkom na vlogi apostolov Petra in Pavla ter zlasti njunih učencev Tita in Domnika. Članek obravnava pomanjkanje konkretnih dokazov, ki bi podpirali te trditve, in raziskuje morebitne verske in politične vzgibe, ki stojijo v ozadju pripovedi. Upošteva tudi vpliv jezuitov na dokazovanje starodavnosti in apostolskosti teh cerkva. Kljub morebitnim pomanjkljivostim, članek priznava vrednost Illyricum Sacrum kot zgodovinskega vira za raziskovanje krščanstva v jadranski regiji.
Keywords: apostolic origins; Dalmacija; Dalmatia; early Christianity; Illyricum Sacrum; izvori apostolstva; religious history; verska zgodovina; zgodnje krščanstvo