Sporna imena naselij v Sloveniji - Perko, Drago (Desetletja raziskovanj v publikacijah ZRC SAZU, 2021)
Imena naselij so tista vrsta zemljepisnih imen ali toponimov, s katerimi se ljudje najpogosteje srečujemo. V Sloveniji za njihovo poenotenje ali standardizacijo skrbi Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen Vlade Republike Slovenije, ki ima sedež na Geografskem inštitutu Antona Melika Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Komisija deluje predvsem na podlagi resolucij OZN o zemljepisnih imenih, slovenskega pravopisa ter slovenske zakonodaje o zemljepisnih imenih, standardizirana zemljepisna imena pa objavlja v standardizacijskih dokumentih (na primer na zemljevidih in v imenikih zemljepisnih imen) ter na spletu Geodetske Uprave Republike Slovenije. V Sloveniji je več kot 6000 naselij, od katerih jih ima petina zaradi različnih razlogov sporna imena, ki bi morala biti popravljena. Knjiga najprej obravnava temeljne izraze s področja zemljepisnih imen, še posebej imen naselij, nato opiše metodologijo določanja spornih imen naselij v Sloveniji in predlaga popravljena imena spornih imen, na koncu pa predstavi že standardizirana imena na zemljevidih v merilih 1 : 1.000.000 in 1 : 250.000 ter v Registru zemljepisnih imen REZI, ki je največja zbirka zemljepisnih imen v Sloveniji.
Keywords: Krajevna imena; Slovenska krajevna imena; Standardizacija