Gospodarske stvari. Jabolčnica. Spisal Fr. Matjašič. (Konec.) Za preaanje volijo po eno tretjino aladkih ali na pol sladkib in po dve tretjini trpkib (grenkib) jabolk, ker te vrste imajo največ cukra ia tudi črealovine, katere surovine 80 za napravo dobrega in trpežnega aadnega vina potrebne. Če primanjkuje trpkib jabolk, more se inesto njih sladkim jabelkom primešati tudi trpkib brušek. Kakor drobnojagodnato grozdje navadao daje najbolje vino, tako daje drobai sad tudi navadno najboljše aadno vino, zato, ker se fine aromatione anovi teb sadežev nabajajo pod aaduo lupino in ima valed tega drobni sad več od teh snovi, kakor debeli, veliki aad. Ker pa ravno te aromatione anovi delajo jabolčnico okuano, dobro, ter je od močnejega ali alabejega aromaticnega okusa odvisna tudi vrednost in cena te pijače, zato je lebko umemo, zakaj Francozi ravno gori imenovane vrate sadu dajajo prednoat pri uporabi za vino! Doati čreslovine, o katerej smo zgoraj rekli. da je potrebna trpežnemu vinu, ima pa navadno pozno aadje. Na te laatnoati treba je tedaj vže pri sajenju drevja gledati, ter izbirati vr8te in aorte, ki glede sadu morejo tudi zadostiti zabtevam, katere glede njih porabe do njib stavimo. Razun tega mora se pa pri sajenju drevja skrbeti tudi za to, da se pomnožujejo le aorte, katere pridno rodijo, ter so pa poleg tega tudi trdne proti vremenakim in zimskim neugodnostim, ter raatlinskim in živalskim škodljivcem. Prejšnje čase so tudi ua Francoskem sadje tolkli, bodi-si, kakor pri nas, s kiji, ali pa v preprostib atopah, katere je gonila vprežna živina. Dandanes tam aadje drobijo večidel le s posebej za to napravljenimi atroji. Preše so jim prej alužile tudi enake, kakor ao pri naa v rabi; novejši čaa pa se poslužujejo bolje železnib preš, ker te trop bolje iztisnejo. Kot posodo za izprešan inošt rabijo blizo enako velike sode, kakor so naši štrtinjaki. Da se doeeže trpežna jabolčnica, trebaje, da mošt hitro odvreje, treba tedaj skrbeti za primerno toploto v kleti, v kateri imamo mošt. Najprimernejša je toplota od 12—18 stopinj po Celsiusu. Kakor bitro je prvo vibarno vrenje minolo, in ae je mošt nekoliko izčistil, moramo ga pretočiti. Na drožab jabolčnica ne oatane zchava, ter dobi neprijeten okua. Tudi vlažen zrak ji bojda škoduje. Zategadel je najbolje, jabolčnico s pumpo, ali kjer te ni, a cevjo od kavčuka pretakati. Sejmovi. Dne 14. februvarija v Račah, na Ponikvi. v Brežicab, v Sevnici, v Žalci in v Vuzenicab. Dne 16. februvarija v Bučab, v Marenbergu in v Podplatu. Dne 17. februvarija v Ljutomeru. Dne 18. februvarija v Imenem.