Arhitekt in zasnova potresno odpornih stavb po predpisu Eurocode 8 - Slak, Tomaž (AR. Arhitektura, raziskave, 2005)
Raziskava se loteva široke problematike zasnove konstrukcij v arhitekturi in izhaja iz predpostavke, da sta za izdelavo v potresnem smislu odporne konstrukcije potrebna konstruktor in arhitekt. Naloga obširno povzema rezultate raziskav zadnjih let in se sistematično loteva poglavij kot so: razlage osnovnih pojmov potresnega inženirstva, pristop arhitekta, pristop gradbenika, problemi pri njunem sodelovanju, zgodovinsko ozadje ipd. V raziskavi je zbranih večina predpisov in pravil, ki jih mora arhitekt upoštevati pri zasnovi potresno odporne stavbe in ki izhajajo iz novih standardov Eurocode 8, tokrat v celoti. Problematika je obravnavana na nivoju idejnega projekta, kjer mora biti arhitekt čimbolj samozadosten ter na nivoju projekta za PGD/PZI, kjer mora sodelovati z gradbeniki. V tem primeru mora arhitekt v osnovi poznati zahteve tehničnih strok in obvladati načine za njihovo vključevanje v končni projekt.
Keywords: potresno inženirstvo; potresna varnost; potresno varna gradnja; gradbene konstrukcije; projektiranje; standardi