Genetic variation and cluster analysis of Narcissus tazetta L. genotypes using RAPD and ISSR markers - Zabet, Mohammad (Acta agriculturae Slovenica, 2023)
Za ovrednotenje genetske raznolikosti iranskih genotipov narcisa (e.g., Shomal, Shastpar, Shahla, Yasuj, Shiraz-1, Shiraz-2, Kuchak-e-Atri, Dutch, Khosf-1, Khosf-2, Birjand, in Tabas), so bili preiskušeni različni RAPD in ISSR primerji v Plant Breeding Laboratory, Faculty of Agriculture, University of Birjand, Iran. Sumarno so RAPD in ISSR primerji dali 189 in 80 jasno razvidnih trakov. Poprečne vrednosti PIC, Ht, Hs, Nm, DST, FDT, NA, Ne, H in I indeksov so bile 0,287; 0,369; 0,089; 0,486; 0,279; 0,760; 1,952; 1,459; 0,282; 0;437 za RAPD markerje in 0,297; 0,380; 0,099; 0,524; 0,278; 0,732; 1,978; 1,495; 0,303; 0,467 za ISSR markerje. Analiza molekularne variance na osnovi RAPD in ISSR markerjev je pokazala 23 in 13% variacij znotraj populacij in 77% in 87% sprememb med populacijami. Klasterska analiza na osnovi RAPD in ISSR markerjev je združila genotype v štiri skupine. Analiza glavnih komponent na osnovi RAPD in ISSR markerjev je pokazala, da so prve tri komponente razložile 96,9% in 97,9% celokupne spremenljivosti, kar kaže na razpršenost uporabljenih primerjev. V splošnem lahko zaključimo, da bi se genetska raznolikost vrst narcisa lahko uporabila v žlahtniteljskih programih.
Keywords: cluster analysis; dvobarvna narcisa; genetic diversity; genetic parameters; genetska raznolikost; genetski parametri; genotipi; Narcissus tazetta