Use of AFM force spectroscopy for assessment of polymer response to conditions similar to the wound, during healing - Maver, Uroš (Materiali in tehnologije, 2011)
Spektroskopija sil je zelo obetavna tehnika za uporabo pri določanju interakcij v številnih različnih okoljih. Poznanje le-teh je še posebej pomembno pri načrtovanju in pripravi novodobnih obližev, ki morajo biti v stiku z rano dalj časa in so tako izpostavljeni spreminjajočemu se okolju. To lahko na samem materialu povzroči drastične spremembe in vodi v otežen potek celjenja. V tem delu smo želeli pripraviti modelni sistem, s katerim bi preverjali možnost uporabe omenjene tehnike za ugotavljanje sprememb interakcij med polimernimi molekulami ter izbrano površino po izpostavitvi različnim okoljem. Eksperimentalni sistem je vseboval dva vzorčna polimera, modelno silicijevo površino ter po dve raztopini z različnimi pH in ionskimi močmi. S takim naborom parametrov smo zajeli dovolj možnosti za ugotovitev uporabnosti tehnike za nadaljnje raziskave primernosti polimernih materialov za nove obliže.
Keywords: spektroskopija; mikroskopija na atomsko silo; obliži; polimerni materiali; modeli