Zdravstvo proti nalezljivim boleznim skozi čas - Zupanič Slavec, Zvonka (Medicinski razgledi, 2013)
Epidemije in pandemije so v zgodovini cloveštva terjale najvec smrtnih žrtev, zato so družbo in zdravstvo od nekdaj vsestransko zaposlovale. Njihove katastrofalne demografske, gospodarske, socialne, psihološke in druge posledice so privedle do iskanja vzrokov ter možnih družbenih in zdravstvenih rešitev zanje. Med najuspešnejšimi zgodnjimi ukrepi je bila uvedba karanten, s prvo med njimi v Dubrovniku leta 1377.Šele mikrobiološka era je z odkrivanjem bakterijskih, virusnih in drugih povzrociteljev postavila strokovne temelje racionalni protiepidemijski strategiji z ustreznimi navodili in ukrepi, predvsem pa s cepljenji. Za javnozdravstveno strategijo preprecevanja in zatiranja epidemicnih bolezni je na mednarodni ravni sprva skrbela zdravstvena sekcija Društva narodov, po drugi svetovni vojni pa Svetovna zdravstvena organizacija. V pomoc so bila tudi trgovinska združenja, ki so za preprecevanje gospodarske škode v primeru epidemij že od sredine 19. stoletja organizirala mednarodne sanitarne konference.
Keywords: epidemiologija; epidemiology; infectious diseases; nalezljive bolezni; health organization and strategy; zdravstvena strategija; karantena; quarantine; vaccination; cepljenje; zdravstveni nadzor; public health control