S telesno dejavnostjo in zdravim prehranjevanjem zoper depresijo. Je čas za udejanjanje integralnega pristopa k zdravljenju? - Pinter, Stanislav (Šport (Ljubljana), 2019)
Depresija in depresivne motnje so v 21. stoletju postale osebni in družbeni problem, saj gre v njihovi izrazitejši obliki za bolezen, ki globalno predstavlja glavni razlog invalidnosti in četrti največji javnozdravstveni izziv. Znanstveniki so si danes enotni, da enovito učinkovito sredstvo za zdravljenje depresije še ni poznano. Farmakoterapija z antidepresivi predstavlja, poleg psihoterapije, glavni pristop k zdravljenju depresivnih motenj. Ob tem pa je prisoten upravičen dvom zoper učinkovitost trenutno uporabljenih antidepresivov in tehten pomislek ob njihovih stranskih učinkih. Zaradi tega so začeli številni avtorji raziskovati alternativne pristope, povezane z načinom življenja, ki pripomorejo k uravnavanju simptomov depresije. Zlasti načrtna telesna vadba in zdravo prehranjevanje sta bila v znanosti pogosto predmet razprave v povezavi s potencialnim zdravljenjem depresije in depresivnih motenj. Namen članka je tako skozi relativni pregled znanstvene literature na področju vpliva telesne dejavnosti in zdravega prehranjevanja na simptome depresije oceniti pomembnost antidepresivnega učinkovanja telesne dejavnosti in zdravega prehranjevanja, s čimer se lahko strokovnjakom na področju športa, psihoterapije in medicine omogoči znanstvena podlaga za potencialno tesnejše interdisciplinarno sodelovanje.
Keywords: antidepresivi; antidepressants; depresija (medicina); depression; healthy nutrition; physical activity; sport; sports activity; šport; športna dejavnost; telesna dejavnost; zdravo prehranjevanje