Z dokazi podprta rehabilitacija bolnikov po nihajni poškodbi vratu - Marn-Vukadinović, Duša (Rehabilitacija (Ljubljana), 2011)
Nihajne poškodbe vratu in z njimi povezane motnje (NPV) zaradi svoje pogostnosti zelo obremenjujejo javno zdravstvo. S prehodom poškodbe v kronično fazo se močno povečajo stroški za medicinsko in socialno oskrbo bolnikov. V prispevku smo opisali metode fizikalne in rehabilitacijske medicine, s katerimi obravnavamo bolnike z akutno, subakutno in kronično NPV. Pripravili smo tudi pregled literature z dokazi o učinkovitosti vpliva posameznega ukrepa na okvaro pri bolniku, na njegovo dejavnost in sodelovanje in pri tem upoštevali osebne dejavnike in dejavnike okolja.
Keywords: efficiency; metode; poškodbe; rehabilitacija; učinkovitost; vocational rehabilitation; vrat; Vrata