Dan za izboljšave - Begić, Alena (knjige, 2026)
Groteska, začinjena s črnim humorjem, je zagotovilo za nabrito bralno dogodivščino. Če k temu pridamo predrznost, s katero se pisateljica nadvse duhovito loteva celo téme, pred katero po navadi otrpnemo, iz strahu ali nelagodja: smrti in njenega fizičnega ekvivalenta, groba, je mera zvrhano polna. Dobra vaga, bi lahko rekli. Svet je hladen, neprediren zid in prav takšni so njegovi protagonisti: nevrotične, narcisoidne, apatične osebe, ki jih drži pokonci samo še živo utripanje krvi v sencih. Njihovi izbruhi sovražnosti in nemoči so groteskni, komunikacija pa skrajno osiromašena, osredotočena na lastno praznino in ponekod že na robu patologije. In vendar so zgodbe, zbrane v pričujoči zbirki, prav zabavne. Alena Begić (1997), pisateljica, filozofinja in komparativistka, je magistrirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Nekaj zgodb iz pričujoče zbirke, ki je z naslovom Dan za ispravljanje leta 2022 izšla v Zagrebu, je bilo pred knjižno objavo nagrajenih (Lapis Histriae, Festival evropske kratke zgodbe ...). Poleg literature se posveča tudi orientalskemu plesu.