Patterns of tree microhabitats across a gradient of managed to old-growth conditions - Sever, Kristina (Acta silvae et ligni, 2019)
V bukovih gozdovih na območju Gorjancev (JV Slovenija) je bil jeseni 2014 opravljen popis drevesnih mikrohabitatov (DM). Skupno 54 ploskev velikosti 500 m2 je bilo sistematično postavljenih na treh raziskovalnih območjih (v pragozdnem rezervatu Ravna gora in gozdnem rezervatu Kobile ter v bližnjem gospodarskem gozdu). Zabeležili smo 1833 drevesnih mikrohabitatov na 849 drevesih. Namen študije je bil ugotoviti, kako gospodarjenje, naravne motnje ter sestojne značilnosti vplivajo na pojav DM. Podatke smo analizirali s programoma Excel in SPSS z neparametričnimi metodami. Ugotovili smo, da način gospodarjenja ne vpliva značilno na številčnost DM na drevo, vpliva pa na vrsto DM. V obeh rezervatih je bilo zabeleženih več DM, povezanih z odmrlimi in starimi drevesi (dupla ptic, izletne odprtine in rovi podlubnikov ter žuželk, vejne votline, večje odmrle veje in trosnjaki gliv), v gospodarskem gozdu pa več DM, povezanih z gospodarjenjem (izpostavljena beljava, razbrazdana skorja in epifiti). Prav tako smo ugotovili, da na gostoto, raznolikost in pojav DM vplivajo tudi naravne motnje, premer in stanje drevesa ter drevesna vrsta.
Keywords: beech forests; biodiversity; bukovi gozdovi; dead wood; drevesni mikrohabitati; forest management; gospodarjenje z gozdovi; gospodarski gozdovi; Kobile; naravne motnje; natural disturbance; negospodarski gozdovi; old-growth; Ravna gora; tree microhabitats; veteran tree