Physical regularities in the cracking of nanocoatings and a method for an automated determination of the crack-network parameters - Maruščak, P. O. (Materiali in tehnologije, 2012)
Raziskovali smo zakonitosti in prostorsko porazdelitev več razpok na nanoprevleki. Ugotovili smo, da pride na področjih z razpokami do relaksacije napetosti, nakopičene v prevleki. Intenzivnost njenega propadanja je določena s strukturnim nivojem nakopičenja defektov. Predstavljen je nov algoritem za digitalno identifikacijo elementov mreže razpok na nanoprevleki. Preverili smo ustreznost modela.
Keywords: nanocoatings; nanoprevleke; cracks; razpoke; materials testing; preiskava materiala