Investigation on the aging behaviour of the functionally gradient material consisting of boron carbide and an aluminum alloy - Sarikan, Bertan (Materiali in tehnologije, 2012)
V tej študiji je prikazan vpliv različnih temperatur na staranje funkcionalnega gradientnega materiala in spreminjanje trdote v odvisnosti od časa staranja. Vzorci funkcionalno gradientnih materialov (FGM), ki vsebujejo borov karbid in aluminijevo zlitino, so bili izdelani s stiskanjem v vročem. Trije različni sloji so bili uporabljeni za FGM-vzorce. Na vzorcih so bile izvršene makro- in mikropreiskave stikov med sloji, določene so bile poroznost, velikost zrn in prisotnost morebitnih razpok. Potem so bili vzorci 1 h raztopno žarjeni na 470 °C, nato pa umetno starani 96 h na temperaturah 100 °C, 120 °C in 150 °C. Med postopkom staranja so bile v določenih intervalih izvršene meritve trdote po Brinellu. Dodatno je bil izvršen še tritočkovni upogibni preizkus, da bi opredelili vpliv staranja na trdnost FGM. Rezultati preizkusov kažejo, da je bila dosežena najvišja trdnost pri staranju med 48 h in 65 h na temperaturi 120 °C. Starani vzorci so pokazali večjo upogibno trdnost kot raztopno žarjeni vzorci.
Keywords: kovinski materiali; metallic materials; anorganski materiali; inorganic materials; ageing; staranje; upogibni preizkus; bending test