Analiza vzrokov pojava magnetne nesimetrije v srednjefrekvenčnem sistemu za uporovno točkasto varjenje - Klopčič, Beno (Elektrotehniški vestnik, 2007)
V prispevku so predstavljeni rezultati dinamične analize srednjefrekvenčnega sistema za uporovno točkasto varjenje. Sistem za točkasto varjenje sestavljajo pretvornik, enofazni transformator in polnovalni usmernik na izhodu. Polnovalni usmernik je izveden z dvema diodama, ki sta priključeni na sekundarni navitji transformatorja. Transformator je vzbujan z napetostjo, ki jo na principu pulzno širinske modulacije generira pretvornik. V ustaljenem stanju v nekaterih primerih prihaja do nezaželenih tokovnih konic v primarnem toku transformatorja. Z numerično analizo je bilo ugotovljeno, da so vzrok za nastanek tokovnih konic nesimetrična konstrukcija sekundarnih navitij transformatorja in neenaki karakteristiki diod v izhodnem usmerniku, kar lahko povzroča močno električno nesimetričnost sistema. Nezaželeni pojav lahko odpravimo s pasivnim ukrepom, in sicer s pravilno namestitvijo skrbno izbranih diod v izhodnem usmerniku. Zaradi učinkovitega vodnega hlajenja varilnega sistema smo predpostavili temperaturno neodvisnost parametrov izhodnega usmernika in transformatorja v delovnem območju.
Keywords: točkovno varjenje; uporovno varjenje; transformatorji; magnetna nelinearnost; tokovne karakteristike