Učinki vadbe na ravnotežni plošči Wii na ravnotežje pri starostnikih - Zupanc, Aleksander (Rehabilitacija (Ljubljana), 2015)
Uvod: Pri starostnikih so motnje ravnotežja dejavnik tveganja za padce. Vadba za boljše ravnotežje se lahko izvaja z uporabo iger v navidezni resničnosti. Namen sistematičnega pregleda literature je bil ugotoviti, ali obstajajo dokazi, da se z vadbo na ravnotežni plošči Wii izboljša ravnotežje pri funkcijsko samostojnih starostnikih. Metoda: Na podlagi meril za vključitev in izključitev (randomizirani kontrolirani poskusi s funkcijsko samostojnimi starostniki, starimi nad 60 let, brez ortopedskih in nevroloških okvar ter motenj zaznave) so bile sistematično pregledane podatkovne zbirke PubMed, CINAHL in PEDro. Kakovost vključenih randomiziranih kontroliranih poskusov je bila ocenjena po lestvici PEDro. Rezultati: V analizo je bilo vključenih pet randomiziranih kontroliranih poskusov, ki so proučevali učinke vabe na ravnotežni plošči Wii pri eni ali več poskusnih ter kontrolni skupini. Preiskovanci so bili v povprečju stari od 74,8 do 85,7 let, velikost vzorcev v poskusih je bila od 12 do 58 preiskovancev. Učinki vadbe za ravnotežje so ocenjevali z objektivnimi merilnimi orodji. Vadba je potekala tri, šest, deset in dvajset tednov. V vseh poskusih so poročali o izboljšanju ravnotežja po vadbi, ki pa je bilo največje po vadbi, sestavljeni iz vadbe za mišično jakost in ravnotežje ter vadbe na ravnotežni plošči Wii. Zaključek: Vadba na ravnotežni plošči Wii je pri funkcijsko samostojnih starostnikih izvedljiva in varna ter se lahko uporabi kot dodatek vadbi za ravnotežje in vadbi za mišično jakost za izboljšanje ravnotežja.
Keywords: Aged; balance; elderly; navidezna resničnost; Nintendo system; ravnotežje; sistem Nintendo; starejši; starostniki; virtual reality; Wii Fit