(Zlo)raba repo poslov in podobni načini prikrojevanja bančnih bilanc - Keršmanc, Ciril (Revija za kriminalistiko in kriminologijo, 2012)
Trenutna finančna kriza ob spremljajoči kompleksnosti sodobnega finančnega (pod)sistema nas pogosto napeljuje k poenostavljeni kritiki celotnega (pod)sistema. Četudi se lahko na ravni splošnega diskurza strinjamo, da je "nekaj narobe", se debata (pre)pogosto in prezgodaj konča na tej točki. Brez predhodno jasno identificiranega problema smo obsojeni na t. i. "začaran frustracijski krog". Z upoštevanjem navedenega, prispevek izhaja iz dveh konkretnih problematičnih ravnanj, povezanih s t. i. repo posli in (v slovenskem primeru, ki je že doživel sodno obravnavo) tudi z navadnimi kreditnimi pogodbami. V določenem (vsebinskem) kontekstu lahko namreč sicer popolnoma zakoniti obliki repo poslov in kreditnih pogodb postaneta ne zgolj zelo sporni, temveč potencialno tudi nezakoniti. V prispevku je t. i. konstrukcija "Repo 105" uporabljena kot izhodišče za analizo podobno sporne prakse sklepanja začasnih kreditnih pogodb v bančnem sektorju, da bi se formalno izognili oblikovanju posebnih rezervacij. Pri obeh spornih ravnanjih je začasno izboljšanje finančnih metrik in bilanc poglavitni, če ne izključni razlog njihove uporabe, končni rezultat pa predvsem finančni izplen vodilnih v obliki (nezasluženih) nagrad ter kapitalskih dobičkov.
Keywords: abuse of legal form; bank; banka; capital gains; creative accounting; creative compliance; deception; deceptive practice; doctored balance sheets; forensic accounting; forenzično računovodstvo; fraud; goljufija; kapitalski dobiček; kreativno računovodstvo; loan agreement; posojilna pogodba; preslepitev; prevara; prirejena bilanca; repo posli; repo transaction; ustvarjalna skladnost; zloraba pravnih institutov