Highly selective derivative spectrophotometric determination of tin (II) in alloy samples in the presence of cetylpyridinium chloride - Varghese, Anitha (Acta chimica slovenica, 2006)
Razvili smo enostavno, selektivno in občutljivo spektrofotometrično metodo za določevanje kositra(II) z uporabo novega sintetiziranega reagenta diacetilmonoksim p-hidroksibenzoil hidrazona v raztopini s kationskimi površinsko aktivnimi snovmi. Molarni ekstinkcijski koeficient pri valovni dolžini 430 nm in Sandellova občutljivost obarvanega kompleksa sta 3.20*104 L mol-1 cm-1 in 3.6 ng cm-2. Beerov zakon velja za koncentracijsko območje 0.25-2.76 g mL-1 Sn(II). Ugotovljeno je bilo stehiometrično razmerje kovina-ligand 1:2. Opisana je tudi derivativna spektrofotometrična metoda prvega reda z visoko selektivnostjo. Razvite postopke smo uspešno uporabili zadoločevanje kositra v različnih zlitinah in pripravljenih zmeseh zlitin z nizkim tališčem.
Keywords: analizna kemija; kemijska analiza; kositer; površinsko aktivne snovi; spektralna analiza; spektrofotometrija; zlitine