Categorization/Appraisal of record creators - Todorović Bilić, Marijana (Moderna arhivistika, 2018)
Zakon o arhivih iz leta 2008 in pripadajoči podzakonski akti regulirajo postopke upravljanja z arhivskim gradivom pri ustvarjalcih arhivskega gradiva in v Arhivu Republike Srbske. Ne vsebujejo pa določb s pogoji, ki jih morajo ustvarjalci izpolniti, da bi jih lahko arhiv uvrstil v eno izmed kategorij ustvarjalcev. Namreč, obveznosti ustvarjalcev bi morale biti povezane oz. odvisne od kategorije v katero je ustvarjalec uvrščen. Dve leti po sprejetju Zakona o arhivih so bila sprejeta Pravila o pogojih in metodah prevzemanja arhivskega gradiva med ustvarjalci in Arhivom Republike Srbske, ki uvajajo kategorije I, II in III, Pravila o kategorizaciji arhivskih fondov pa določajo pogoje, ki jih morajo za uvrstitev v posamezno kategorijo izpolnjevati ustvarjalci. Šest lep po objavi obojih Pravil, je Arhiv Republike Srbske opravil valorizacija ustvarjalcev za I. kategorijo. Ta se nanaša na ustvarjalce katerih arhivsko gradivo je pomembno za zgodovino in druge znanosti, za kulturo na splošno ter za potrebe države. Prispevek predstavlja postopke, cilje in pomen kategorizacije oz. valorizacije ustvarjalcev na podlagi izkušenj Arhiva Republike Srbske.
Keywords: Archives of the Republic of Srpska; Arhiv Republike Srbske; categorization/appraisal; creators; javno arhivsko gradivo; kategorizacija; public records; ustvarjalci; valorizacija