Applying the conceptual framework of “event religion” to two Hungarian festivals - Heidl, Sára Eszter (Svetovi (Ljubljana), 2024)
Okvir dogodkovne religije je bil razvit za proučevanje izkušnje dogodka z uporabo orodij sociologije, etnografije in religijskih študijev, ne glede na religioznost tako udeležencev dogodka kot tudi dogodka samega. Raziskuje izkušnjo dogodka čez štiri dimenzije: prostor- čas, simboli, skupnost in notranja izkušnja. Prispevek raziskuje dimenzije dogodkovne religije na katoliškem in metalsko-rockovskem glasbenem dogodku na Madžarskem, z namenom prikazati podobnosti in razlike v izkušnji udeležencev religioznega in nereligioznega festivala.
Keywords: dogodki; duhovnost; empirical fieldwork; empirično terensko delo; event; Fekete Zaj; festivali; festivals; Lélek; Madžarska; prireditve; religija; religion; religionesknost; religionesque; spirituality