Application of a Taguchi-based neural network for forecasting and optimization of the surface roughness in a wire-electrical-discharge machining process - Kazancoglu, Yugut (Materiali in tehnologije, 2012)
Žična erozija (WEDM) je modifikacija potopne erozije (EDM) in se uporablja že dolgo časa za izdelavo rezilnih in drugih orodij ter strojnih delov. WEDM erodira obdelovanec z iskrenjem med obdelovancem in elektrodo, ki se spira, oziroma je potopljena v dielektrično tekočino. WEDM-postopek je še posebej primeren za obdelavo trdih materialov, kot tudi za kompleksne oblike. V tem članku sta bili uporabljeni nevronska mreža in Taguchijeva metoda načrtovanja za zmanjšanje hrapavosti površine. Pri razvoju modela za napovedovanje hrapavosti so bili upoštevani parametri obdelave: električna napetost, trajanje pulza, hitrost žice in tlak dielektrične tekočine za spiranje kot vhodne spremenljivke pri obdelavi jekla AISI 4340. Analiza variance (ANOVA) je bila uporabljena za določanje vplivnih parametrov, ki vplivajo na površinsko hrapavost (Rspodaja). Na koncu je bil uporabljen Taguchijev približek za določitev optimalnih parametrov procesa.
Keywords: WEDM; Taguchi-design method; Taguchijeve metode; neural network; nevronske mreže; površinska hrapavost; surface roughness