Modernistična estetika emocij in lirski diskurz - Juvan, Marko (Slavistična revija, 2010)
Estetizacija in abstrahiranje čustev v slovenski poeziji 70. in 80. let 20. stoletja sta postavljena v okvir novejših transnacionalnih, prirednih in policentričnih pojmovanj modernizma. Interpretirana sta tudi kot pesniški odziv na poseben politični kontekst slovenskih "svinčenih sedemdesetih let".
Keywords: 1970/1985; aesthetics; communism; čustva; estetika; komunizem; lirika; modernizem; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska poezija