Determination of produced and consumed electricity of a residential building using a graphical user interface - Simonič, Eva (JET on-line, 2021)
Glavni cilj tega prispevka je predstavitev grafičnega uporabniškega vmesnika za izračun proizvedene električne energije s fotonapetostnim sistemom in porabljene električne energije s toplotno črpalko. Predvidena proizvedena električna energija je določena z večletnimi povprečji meritev globalne in difuzne gostote moči sončnega sevanja za več krajev po Sloveniji, medtem ko je poraba električne energije določena na podlagi toplote za ogrevanje stavbe in sanitarne tople vode. Izračun proizvedene in porabljene električne energije je ovrednoten z meritvami na realnem sistemu. Izdelan grafični uporabniški vmesnik predvideva preproste uporabniške vnose fotonapetostnega sistema, toplotne črpalke in obravnavanega objekta ter podaja celovito tehnično analizo za postavitev obeh sistemov hkrati.
Keywords: consumption of electricity; fotovoltaični sistem; grafični uporabniški vmesnik; graphical user interface; heat pump; photovoltaic system; poraba električne energije; production of electricity; proizvodnja električne energije; toplotna črpalka