Arnold Rikli (1823-1906), utemeljitelj klimatskega zdravilišča na Bledu - Toplak, Cirila (Medicinski razgledi, 1998)
Članek je bil napisan ob 175-letnici rojstva slavnega švicarskega zdravilca Arnolda Riklija, ki velja za pionirja modernega turizma v Sloveniji. Leta 1854se je naselil ob Blejskem jezeru in zgradil zdravilišče, kjer je zdravil zna- ravnimi metodami zdravljenja; te so temeljile na učinkovanju svetlobe, zraka in vode na človeško telo. V njegovo zdravilišče so prihajali bogati bolniki in si zdravili številne bolezni v posebnih, takrat skoraj "revolucionarnih", okoliščinah. Čeprav so prebivalci Bleda in uradno zdravstvonasprotovali Riklijevemu zdravljenju in delovanju, veljajo nekatere njegove ugotovitve še danes.
Keywords: Health resorts; Rikli, Arnold, 1823-1906; zdravilišča; Climate; Bled