Kako prevajati slovenske primernike v angleščino? - Klinar, Stanko (Mostovi (Ljubljana), 1999)
Slovenske primernike (komparative) je mogoče razdeliti na a)premočrtne primernike (direct comparatives) - te prevajamo, kot je opisano v slovnicah inučbenikih (večji - bigger, greater, larger), b)približnostne primernike (approximative/absolute comparatives)- te pa prevajamo na enega od naslednjih načinov: 1. z osnovnikom, ki ga lahko modificirajo fairly, rather ali quite; iz kolokabilnih razglogov angleški osnovnik ni nujno slovarski prevedek slovenskega osnovnika; v takem primeru prehaja prevod v tukajšnjo četrto točko; 2. z obliko na -ish; 3. s primernikom; 4. idiomatsko, brez slovnične sheme, nevzorčno, izjemno; lahko s presežnikom
Keywords: angleščina; kontrastivno jezikoslovje; prevajanje; pridevniki; prislovi; slovenščina