Early post-war european integration and youth policies - Banjac, Marinko (Journal of comparative politics, 2024)
Članek se osredotoča na dva pomembna okvira zgodnjih povojnih evropskih integracijskih procesov na področju mladine: Evropsko mladinsko kampanjo, ki jo je v petdesetih letih prejšnjega stoletja zagnalo Evropsko gibanje, in Enotno skupščino Evropske skupnosti za premog in jeklo ter njene diskurze in pobude, povezane z mladimi. Prek pristopa analize politik, ki temelji na Foucaultovem konceptu dispozitiva, prispevek kritično interpretira in primerja kompleksnosti in dinamiko teh specifičnih okvirov na evropski ravni ter tako omogoča vpogled v zgodnje faze mladinskih politik v povojni Evropi. Z analizo zgodnjih konfiguracij v določenem zgodovinskem kontekstu, v katerem so se pojavile različne problematizacije mladih, ter v medsebojnem vplivu in dinamiki moči med različnimi akterji, vključno z nastajajočimi evropskimi gibanji in institucionaliziranimi oblikami medvladnega sodelovanja na evropski ravni, je kritično naslovljeno oblikovanje strateških in konceptualnih okvirov, prek katerih so bili mladi v Evropi obravnavani.
Keywords: European integration; European Youth Campaign; Evropska mladinska kampanja; evropske integracije; Mednarodno gospodarsko povezovanje; Mladina; policy; politika; post war Europe; povojna Evropa; youth