Optimization of the mechanical and tribological properties of extruded AMCs - Shabani, Mohsen Ostad (Materiali in tehnologije, 2014)
Članek je osredinjen na razvoj celovite metode za optimizacijo mehanskih in triboloških lastnosti kompozitov s kovinsko osnovo z uporabo optimizacije več strategij združevanja gruč delcev. Za študij je bila uporabljena Al-zlitina, ojačana z obloženimi delci B4C. Kohezija oplaščenih keramičnih delcev za utrjevanje je pomembna: navadno je slaba pri temperaturah blizu tališča aluminija in povzroča slabše mehanske in tribološke lastnosti razvitega kompozita na osnovi Al z neenakomerno razporeditvijo delcev za ojačanje. Glavni namen oplaščenja delcev je izboljšanje povezave med delcem za ojačanje in staljeno zlitino ter odprava reakcij na površini stika. Veliko povečanje trdnosti kompozita v tej študiji se lahko pripiše učinkoviti nosilnosti razpadlih delcev B4C, ki so adherentno vezani na osnovno zlitino. Študije mikrostrukture so pokazale homogenost in zmanjšanje delcev B4C med iztiskovanjem.
Keywords: tribological properties; tribološke lastnosti; delci; particles; postopek iztiskovanja; extrusion process