Ocena glomerulne filtracije - primerjava serumskega kreatinina, serumskega citatina C in enačb za izračun očistka kreatinina - Hojs, Radovan (Zdravniški vestnik, 2006)
Izhodišča V želji po zgodnejšem odkrivanju in zdravljenju kronične ledvične bolezni (KLB) je ocena glomerulne filtracije (GF) pridobila na pomenu. Za oceno GF najpogosteje uporabljamo serumsko koncentracijo kreatinina, v zadnjem času tudi cistatina C ter Cockcroft-Gaultovo (C&G) enačbo in enačbo MDRD (Modification of Diet in Renal Disease) raziskave za izračun očistka kreatinina. V naši preiskavi smo med seboj primerjali različne označevalce GF glede na zlati standard, očistek zgoraj51CrEDTA. Bolniki in metode Vključili smo 468 bolnikov s stopnjo 2 do 5 KLB (216 žensk in 252 moških; povprečna starost 60,4 +/- 14,3 leta), ki so imeli določen očistek zgoraj 51CrEDTA. Ob odvzemu krvi za določitev očistka zgoraj51CrEDTA smo izmerili serumsko koncentracijo kreatinina in cistatina C ter na podlagi C&G enačbe in enačbe MDRD raziskave izračunali kreatininski očistek. Rezultati Ugotovili smo povezavo med očistkom zgorajCrEDTA in serumsko koncentracijo kreatinina (r=-0,889), recipročno vrednostjo serumskega kreatinina (r=0,866), serumsko koncentracijo cistatina C (r=-0,902), recipročno vrednostjo cistatina C (r=0,901) in očistkom kreatinina, izračunanega tako po enačbi C&G (r=0,808) kot po enačbi raziskave MDRD (r=0,901). Ugotovili smo (ROC krivulje) višjo diagnostično zanesljivost meritev serumskega cistatina C v primerjavi z diagnostično zanesljivostjo meritev serumskega kreatinina (P=0,006) in očistka kreatinina, izračunanega po enačbi C&G (P=0,004) pri mejni vrednosti GF 60 ml/min/1,73mna2. Diagnostična zanesljivost serumskega cistatina C je bila v primerjavi z diagnostično zanesljivostjo enačbe raziskave MDRD statistično neznačilna. Zaključki Serumski cistatin C je v primerjavi s serumskim kreatininom in izračunom očistka kreatinina z enačbo C&G boljša metoda za oceno GF. Izračun očistka kreatinina z enačbo raziskave MDRD se je izkazal kot diagnostično enako zanesljiv kot metoda določanja cistatina C.
Keywords: Cistatini; Creatinine; Cystatins; diagnostika; Glomerular Filtration Rate; Glomerulna filtracija, hitrost; Kidney Failure, Chronic; Kreatinin; Ledvica, odpoved kronična; ledvične bolezni; therapy; zdravljenje