Intelligent elderly-care prototype for fall and disease detection - Dovgan, Erik (Zdravniški vestnik, 2011)
Izhodišča: Delež starejših oseb, ki potrebujejo pomoč pri življenjskih opravilih, hitro raste. Vseh potreb starostnikov ne bo možno zadostiti z individualno oskrbo na domu ali institucionalnim varstvom. Analiza gibanja z inteligentnim sistemom je ena od možnosti, kako zagotoviti varnejše bivanje starostnikov doma. Komercialno dosegljivi sistemi že omogočajo enostavno zaznavanje padcev in varnostni nadzor, raziskave pa se ukvarjajo z naprednejšimi in bolj splošno uporabnimi rešitvami. Metode: Na Institutu Jožef Stefan je bil pretežno v okviru projekta Confidence razvit prototip inteligentnega sistema, ki zbira in analizira podatke o običajnem gibanju ter nepredvidenih dogodkih in stanjih, kot so padci zaradi nezgode, varnostna ogroženost in nekatera bolezenska stanja. Za razliko od obstoječih enostavnih sistemov se uči in prilagaja posameznemu uporabniku. V članku so predstavljeni preizkusi z zdravimi prostovoljci, ki so igrali vloge normalnih gibalnih vzorcev in naučenih bolezenskih stanj ali nezgodnih dogodkov. Testirana je bila uporabnost različnih vrst senzorjev za spremljanje nadzorovane osebe: infrardeči senzorji, pospeškomeri in radiofrekvenčni senzorji. Rezultati: Izvrstno razvita programska oprema z veliko občutljivostjo in ločljivostjo se je izkazala za zanesljivo glede javljanja v primeru ogrožajočega dogodka in majhnega števila napak. S pomočjo senzorskega sistema Ubisense, ki zaznava položaje značk, pritrjenih na telo, je pravilno prepoznala 96 % padcev, kar je precej bolje od običajnejšega zaznavanja padcev z uporabo pospeškomerov. Poleg tega je prepoznala tudi do 99 % neobičajnih obnašanj. Zaključki: Razviti prototip je pokazal, da inteligentni sistemi v kombinaciji z naprednimi senzorji postajajo vse sposobnejši in da lahko pričakujemo, da bodo v prihodnosti taki sistemi delovali kot pomočniki socialnih služb in zdravstvenih ustanov pri skrbi za starostnike. Sčasoma se bodo senzorji pocenili in takrat bodo takšni sistemi na trgu nadomestili trenutne manj zmogljive.
Keywords: gibanje; inteligentni sistemi; javno zdravje; pametna hiša; starostniki; trajna oskrba; umetna inteligenca; zaznavanje padcev