Citizens, readers and local newspaper coverage of the 2005 UK general election - Cushion, Stephen (Javnost (Ljubljana), 2006)
Članek proučuje, kako so se novinarji v pokrivanju splošnih britanskih volitev leta 2005 lotili ne le njihovega povezovanja s političnem življenjem "navadnih" državljanov, ampak iskanja aktivne vloge zanje v novičarskem prostoru. Velik upad volilne udeležbe je dal novičarskim organizacijam misliti o stilu in naravi političnih programov in publikacij, ki so jih novinarji, politične elite in raziskovalci kritizirali, da ne informirajo in ne angažirajo bralcev, poslušalcev in gledalcev. Novinarska ocena pokrivanja volitev leta 2005 je, da so novičarske organizacije v večji meri zadovoljile potrebe "povprečnega državljana"; po mnenju uglednega novinarja je celo "približevanje realnim ljudem ušlo iz rok". Članek sistematično obravnava vlogo, ki so jo državljani imeli v teh volitvah v regionalnih in lokalnih časopisih. Izsledki problematizirajo uspešnost regionalnega in lokalnega tiska pri vključevanju državljanov, ki so jo ugotavljali mnogi britanski novinarji po volitvah. Avtorji zaključujejo, da bo treba poti, kako "priti bliže realnim ljudem", kljub drugačnemu prepričanju šele poiskati.
Keywords: Velika Britanija; volitve; election; 2005; mass media; množični mediji; časniki; obveščanje; informiranje; vpliv