Martin Heidegger in bistvo tragedije - Gudović, Milosav (Primerjalna književnost, 2013)
Članek obravnava eno imed najbolj značilnih poglavij v Heideggerjevem mišljenju pesništva. V prvem delu članka je izpostavljena razlika med idejami fundamentalnega ontologa in Aristotelovim obrazcem tolmačenja drame. V ospredje hermenevtičnega razlaganja stopi problem mita kot duše tragedije in zgradbe dogodkov. Hermenevtični prodor k resnici tragičnega zahteva prevladanje estetske pozabe oziroma deklinacije mitskega življenjskega okvira in vrnitev k izvoru tragedije kot umetniško-religioznega dela. Namesto čutnega očiščenja posamične eksistence prek doživetja groze in sočutja v tem miselnem okolju izstopita prvotna jasnina biti in enotna, singularna zgradba Dogodka (Ereignis), ki si pri-lašča umetnino, umetnika in recipienta. Drug vidik Heideggerjeve hermenevtike drame pa je tako imenovana tragedija duše, deklinativno gibanje tragičnega človeka kot najbolj groznega, najbolj (na)silnega bivajočega proti biti.
Keywords: Heidegger, Martin, 1989-1976; tragedija; Aristoteles, 384-322 pr.n.š.; filozofija literature; hermenevtika; ontologija; ontology; teorija tragedije; mit; mythology; duša; literarne študije