Vloga in pomen osrednjih območnih knjižnic v sistemu splošnih knjižnic - Videc, Andreja (visokošolska dela, 2020)
Doktorska disertacija proučuje vlogo in pomen osrednjih območnih knjižnic (OOK), ki jih je uveljavil Zakon o knjižničarstvu (2001), obseg posebnih nalog pa določil Pravilnik o osrednjih območnih knjižnicah (2003). Gre za prvo celostno raziskavo o izvajanju posebnih nalog OOK in vpliv le-teh na sistem splošnih knjižnic pri nas. Namen raziskave je ugotoviti razvitost slovenskih splošnih knjižnic in jo primerjati z razvitostjo splošnih knjižnic v izbranih evropskih državah (Avstrija, Danska, Finska, Hrvaška in Litva). S pomočjo kazalcev uspešnosti smo želeli ugotoviti uspešnost izvajanja posebnih nalog OOK ter oceniti primernost kazalcev. Želeli smo pridobiti mnenje direktorjev OOK in OK ter koordinatorjev OOK o izvajanju posebnih nalog, pogostosti sodelovanja, zadovoljstvu z izvajanjem, o vplivu izvajanja nalog na sistem in evidentirati prvine, na katerih naj bi temeljil sistem v prihodnosti ter dobiti vpogled v ozadje imenovanja OOK. Rezultate smo pridobili z analizo statističnih podatkov, na podlagi katerih smo izračunali kazalce razvoja in kazalce uspešnosti, z anketo z direktorji splošnih knjižnic ter intervjuji s koordinatorji OOK in eksperti s področja splošnih knjižnic. Ugotovili smo, da se je stopnja razvitosti slovenskih splošnih knjižnic izboljšala, še vedno pa je opazna neenakomerna razvitost knjižnične dejavnosti in precejšne razlike med razvitejšim zahodom in manj razvitim vzhodom. Po razvitosti Slovenija le malo zaostaja za najbolj razvitima državama Dansko in Finsko. Analiza kazalcev uspešnosti je pokazala, da so OOK relativno uspešne pri izvajanju posebnih nalog. Prav tako smo ugotovili, da bi bilo potrebno nekaj kazalcev uspešnosti redefinirati. Anketiranje direktorjev slovenskih splošnih knjižnic (40) je pokazalo relativno visoko stopnjo zadovoljstva z izvajanjem posebnih nalog in precejšen vpliv na kakovost knjižničnih storitev. Koordinatorji OOK (9) so v intervjujih izpostavili nujnost koordinacije posebnih nalog na državnem nivoju ter sodelovanje in povezovanje med OOK in NUK. Po mnenju ekspertov s področja splošnih knjižnic (3) so OOK le deloma izpolnile pričakovanja. Na koncu smo oblikovali predlog modela kakovostne OOK, ki temelji na ustreznih pravnih podlagah, učinkoviti knjižnični mreži, strokovno usposobljenih kadrih, prenovljeni vsebini posebnih nalog in koordinaciji na državnem nivoju.
Keywords: naloge knjižnice; osrednje območne knjižnice; regijske knjižnice; sistem splošnih knjižnic; Splošne knjižnice; Vloga