Simbolno-številčno analiziranje nihanj sistemov z velikim številom stopenj prostosti - Kulvietiene, Regina (Strojniški vestnik, 2006)
Za analizo nihanja sistemov z velikim številom prostostnih stopenj smo uporabili metode računalniske algebre. Z vidika računalniske algebre smo primerjali dve metodi reševanja in izbrali metodo harmonskega ravnovesja. Sistem smo razdelili v linearni in nelinearni del. Linearni del lahko popišemo na običajen način. Za rešitev nelinearnega dela v zaključeni obliki pasmo uporabili simbolični izračun. Izbrani simbolno-stevični pristop ima veliko prednosti, se posebej pri sistemih z velikim številom stopenj prostosti: vodi v poenostavitev teoretičnih oblik modelov, opazno zmanjšanje obseznosti dobljenih enačb in zato tudi skrajšanje časa računanja ter povečanje možnosti uporabe modelov z več objekti v drugih posebnih okoljih.
Keywords: nihanje; prostostne stopnje; algebra