MESARSKI LIST Izdala: konzorci), Št. Vid kod Ljubljane. Pretstavnlk I urednik Grudnik R., Dravlje 103 (Tel. 22-89). Tiskarna „Slovenija**, predstavnik Kolman A., Ljubljana. Izlazi 4 puta godišnje. Slovenski „Mesarski list" Din 60, za ekspedicijo Din 30, za fran-katuro Din 50, za koserturo Din 30, za , Neštetokrat!, ma mnogih zborovala je bila potreba Slovenskega merskega lista na dnevnem redu, vrsto !^lov je bilo izdano, da se to vendar ^ enkrat uresniči. Bili so celo že neki j!fofarma sklepi, toda našega lista ni, * se vprašamo — zakaj ne, je odgo-r prav lahak, izdajanje lista zahte-^ težke žrtve, katerih pa zveza radi J^malega števila članstva ne more 'Prinesti, zato je predvsem treba, da ^ mesarji izločijo iz splošnih obrtnih zadrug, se samostojno organi-|r4jo, ter pristopijo k zvezi mesarjev i' prekajevalcev Dravske banovine v Mdjani in na ta način zvezo pod-, epijo in šele potem, kadar bo vseh “O mesarjev naše banovine včlanje-pri zvezi mesarjev in prekajeval-1bo možnost dana, da dobite ono zaželjeno strokovno glasilo, v slo-r.ščini tiskano. ^Vfarsikdo se je ob raznih prilikah Jegnil ob naš »Mesarski list«, vča-celo s kakšno neslano opazko, to ^ sigurno ni bil onih eden, kateri bi ; lučaju potrebe doprinesel kakšno za prepotrebno glasilo. Največ-L*t so take opazke padle iz usta ta-oseb, kateri radi obračajo pozor-|j, t na svojo osebo s kakimi dvom-i^imi »šlagerji«, ki imajo pa v naj-Jišem slučaju le trenoten uspeh z ^Pjšim aplavzom in par kriki »bra-’^tako je«. ^‘dnogokrat so se slišale opazke, za-v Sloveniji izhaja mesarski list v ^hrvaščini. To vprašanje je logič-jji toda odgovor na to je še bolj lo- I ' L mesarji in prekajevalci, Vas v celi banovini je maksimalno j stalno delujočih niti 900, dočim limajo ostale banovine cirka 9000 Vnih mesarskih obrtnikov, ki pa «W, da ni treba nadaljnje razlage, Opravičevanja. (jj pojam si na tem mestu pripomniti. Oj) “i bilo bolje, če bi namesto takšne padel med maso mesarjev '^Pameten predlog, na pramer: »to-članarino dajmo povišati za tri tl^e, pa bomo imeli svoj list,« od-ifl) takemu predlogu bi bil vseskoz ,j| Sačen, kot pa zgoraj omenjeni 8erii«, kateri so vsi do danes kljub aplavzu in, odobravanju ostali Brez občutnega ali vidnega uspeha. Dragi čitatelji: iz nič ni nič. V Ljubljani imamo buffet, ki se imenu-nuje »Daj-dam« in tako je na tem starem svetu, naša uprava je rada pripravljena Vam z vsem docela ustreči, s tem, da Vam postrežemo s slovenskim mesarskim listom, v katerem bi lahko razpolagali z članki, dopisi, objavami itd. vse Vaše organizacije, toda zveza in zadruga naj najprvo spra-Din 12.000 skupaj, kar bi niti ne bilo : za stroške v tiskarno in za omenjeni znesek Vam mi izdamo redno mesečno slovenski list. Zdi se mi, da je to edina možnost, katera bi lahko vaše sanje o »slovenskem listu« uresničila. Pri tej priliki pa ne smemo pozabiti na pripombo, da povzroča izdajanje lista poleg cca 12.000 Din letnih tiskarskih stroškov, še naslednje izdatke za vsako izdajo in to minimalno za urednika Din 400, za 1000 naslovnih listkov še 1000 ovitkov Din 30, za honorar za strokovne članke, recepte itd., recimo, da ne stanejo; nič, in samo gornje številke pokažejo, če jih pomnožimo za 12 izdaj, znašajo 7200 Din, k temu pa je treba še dodati 12.000 za tiskarno, torej še daleč to ni vse in že smo prišli na celoletno izdajo na skoro 20.000 Din in to so one številke, oz. ona ovira, da Vi do lista ne pridete in niti ni malo upanja, dokler ne bo Vaša samozavest znatno porastla, na omenjene »šlagerje« pa ne moremo zidati. Torej gg. odborniki zveze in zadrug, potrudite se toliko, da boste spravili Din 12.000 skupaj, jih nam stavite na razpolago in kljub težkim žrtvam, katere smo pripravljeni doprinesti na račun reklame firme Grud, d. z o. z., smo pripravljeni Vam redno mesečno izdati »Slovenski mesarski list« in Vam v istem oficijel-nem glasilu stavimo poljubno prostora za vaše objave članke, dopise itd. Našim čitateljem Stalno se pojavljajo razni nepoklicni zastopniki in potniki, nekateri celo kar kot »samostojni podjetniki« z raznimi pretvezami, hvalami o raznih skladiščih, delavnicah, tovarnah itd. Seveda so se razni mesaji o takih neobstoječih podjetjih prepričali. In vseeno še prav radi nasedajo, če se tak tip pojavi in prične iznova trobiti kakšno zalogo in podjetje, da ima tam in tam. Gg. mesarji in prekajevalci, že mnogokrat smo Vas po našem listu opozorili, da nikdar ni priporočljivo potnikom dati na račun, zlasti pa v dvomljivem slučaju se akontacij izogibljite, kajti vsaka poštena obstoječa firma Vam bo blago dobavila tudi brez »are« in če pa je ara potrebna, po firma to sama zehtevala. Logično je, če Vi ne boste vsakemu dali na račun, bodo s tem vsi nepoklicni potniki kaj kmalu izostali, in mnogi stotaki pa v Vaših žepih ostali. Pri vsakem obisku, oz. sklepanju katerega koli naročila po potniku, zlasti, če se gre pri tem za akontacijo, bodite vselej toliko previdni in zahtevajte ne samo legitimacijo, temveč posebno pooblastilo od one firme, za katero robo prodaja in šele tedaj, če na pooblastilu piše, da sme sprejeti na račun 5 ali več odstotkov, jih eventualno dajte, še boljše pa je, če denarja sploh ne daste, dokler robe ne sprejmete. Že težki tisočaki so romali samo po Vaši neprevidnosti usiljivim nezaželjenim agentom v žepe, potem pa ni bilo ne agenta ne robe ne denarja. Da boste poznali vse tvrdke, katere so specijalizirane na mesarske potrebščine, jih Vam spodaj navajamo, kolikor jih sploh poznamo. V Sloveniji imamo firme: Grudnik d. z o. z., Dravlje, p. Št. Vid pri Ljubljani, O. Klein, Ljubljana, Spe-cija, Ljubljana. V Zagrebu pa so Fridr. & Hagga, L Kreuzler, Franc Trbuha, to so vse tvrdke, katere so v Jugoslaviji obstoječe, ter uradno protokoliranc za mesarske potrebščine, morda se še kakšen dobi, ki se v stvar mesarskih potrebščin zaganja, vendar pa ni specijalist za mesarske potrebščine, zato se priporoča, da se v vsakem slučaju obrnite le na specijaliste, katerih kakor vidite ne manjka. Ker so cene mesarskim potrebščinam, napravam itd. silno padle, zato v današnji izdaji prinašamo kar dve strani iz kataloga izprememb cen, katere veljajo za leto 1935. Po teh cenah dobite robo lahko pri vseh zgoraj omenjenih tvrdkah,^ in ne pustite se varati od potnikov z višjimi cenami. Provizijski zastopnik za Štajersko, Prekmurje in Savsko banovino, dobi zastopstvo za prodajo mesarskih strojev, mesarske opreme, orodje,, mesarske strokovne knjige, ter splošne mesarske potrebščine. Ponudbe na upravo lista. — 2 — Neruiaveče reme Mesarjem moramo razložiti in popisati, katere reme so slabe in katere so dobre. Navadne železne, brušene so itak že prepovedane in o njih ne bomo govorili. Začeli bomo s poniklanimi. Te so sicer lepe, vendar ostanejo take le malo časa. Zlasti kljuke na teh remah že v pol leta žaru javi jo, reme pa kedaj v enem, v treh letih pa sigurno. Zaradi te napake jih kljub nizki ceni ne priporočamo. Pokromane , remei .so malo boljše, a mnogo dražje, torej niso priporočljive. Pokromane reme iz medenine (messing) so boljše, a vendar niso trajne. V štirih do petih letih gotovo oksidirajo. Ker so zelo drage in niso trajne niso priporočljive. Emajlirane reme so priporočljive le tedaj, če so klini v istih iz nerujaveče svetle kovine. Porcelanasti klini ali kljuke se ne obnesejo, ker se radi lomijo in krušijo. V zadnjih časih se je tehniki posrečilo iznajti novo nerujavečo kovino, ki nikdar ne zarujavi niti ne oksidira. Ta kovina je izvrstna posebno za reme. Bržkone izdeluje edino tvrdka Grudnik v celi državi reme iz te nerujaveče kovine, oziroma večno svetle reme. Reme iz te kovine so torej najboljše. Tvrdka Grudnik izdeluje v zadnjem času tudi reme tako, da šine preobleče z 1 mm debelo pločevino iz nerjaveče kovine, dočim dela kline, oz. kljuke masivno nerjaveče, te reme so silno počeni, takorekoč daleč cenejše od onih iz medenine (messing), pokromane, a tudi za te preoblečene reme se dobi trajno garancijo in so do danes edine, ki vsem higijenskim predpisom ustrezajo za 30—50 in več let brez vsakega poniklanja ali pokromanja, ter ostanejo vedno svetle brez najmanjših znakov rje. V zadnjih petih letih se je mnogo pokromanih rem pojavilo na trgu mesarskih potrebščin, tako so na primer nasedli po vsej Sloveniji razni mesarji raznim zastopnikom in so nedavno dobavili cele mesnice pokromanih rem, kar preseza že v težke stotisoče tja vrženega denarja in jim je ostalo v par letih le še staro železje, o higijenskih remah pa ni več duha niti sluha. Spreglejte vendar enkrat in ne mečite denarju stran za pokromane reme, pustite si dopovedati, da poniklanje in pokromanje za mesarske reme in kljuke se absolutno ne more obnesti, kajti meso vsebuje razne snovi, katere na remah v razmeroma kratki dobi odločijo tanko plast niklja ali kroma in vse tiste 2 in 5 letne garancije za mesarsko uporabo ne drže. Potnikom in zastopnikom se gre naravno za provizijo in obljubljajo 1., 2., 3., 5., če treba celo 10 let garancije, glavno pri takih kupčijah pa ostane še vedno provi- vsaj zija, katera jm se v njih žepih stopi že do poteka garancije, tako naprinier^T večje mesarsko podjetje, pred nekaj naročilo lepo serijo pokromanih rem. ka- tere pa niso bile tako poceni, kot pa be, rok garancije še davno ni P°*e^e] vendar se z isto bavi že neki advokat, K . teremu pa ne bo nikoli uspelo iztirja.1 primerno odškodnino, od onega garancij obveznega agilnega zastopnika ali kak0 se je sam pogosto nazival »zastopnik sarskih strojev«, kajti vsakemu .je jasD da se gre za onega zastopnika, kateri vS povsod napoveduje svoje trgovine, dela' niče, tovarne in tovarniška skladišča, ( Ti vizitko, ko pa ga obiščeš, moraš na ja. lost ugotoviti, da vsega nikjer ni in sed3) šele se zavedaš, koliko je na takšne 8a rancije za polagati, žal pa si že ob dena za reme. , Kadarkoli in kjerkoli boste kupo'af reme, se vselej odločite za tako zvan (rostfrei reme, katere edino držijo sve lobo in nikoli ne rujavijo. Prekajevanje in sušenje slanine v dimu Prav pogosto dobi slanina v dimu slab okus. Vzrok temu je največkrat kurjava, nikakor se ne priporoča slanino prekajevati z hrastovim ali bukovim di vam, kajti hrastovina in bukovina proizvajata pri izgorevanju neko tako zvano »kreozotovo paro«, katera da zlasti slanini neprijeten okus. Posebno pažnjo je treba pri prekajevanju dati na to, da ne bo kurivo plesnivo ali trhleno, kajti tudi to povzroča silno neugoden okus mesnim izdelkom v dimu. Priporočljivo pa je, da se meso kakor slanina in klobase, zlasti za trajno robo, najprvo na lahko, pozneje močneje zadimijo ali okadijo. V zaprti prekajeval- nici z brinjevim grmovjem, da dobijo m0? ni izdelki prijeten okus in prijeten d0"' pozneje pa se naj za kurjavo porabU po možnosti smrekov, jevšev, vrbov, 0 ehki les, ko polena gorijo, jih je P0®11 J z nekoliko smrekove žagavine in pre^a| mehki les, ko jevalnica naj bo pri tem odprta, oz. P potrebi za vroče dimnenje napol zapr.j Dimnica ali prekajevalnica naj ne bo p koli mrzla, kadar se obesi meso v Dl je treba držati gorko. V gorki se ne- malo segreje in potem ponovno zakuri,' brinjem ali smrečjem. V popolnoma hl8^ ni dimnici postane meso preveč črno h1 niti dimleno. \ Preje Sedaj Prava uteha za živčno bolneš Tako nenadno izpremembo v prav za prav kratkem času - že V nekaj tednih povzroči samo naše preizkušeno redilno sredstvo. Brezplačno in poštnine prosto pošljemo vsem, ki se obrnejo na nas, obširno razpravo o tem redilnem sredstvu. Pišite še danes na spodaj navedeni naslov: Poštno zbiralno mesto: Ernst Posternacli, Berlin S. 0. Michaelkirchplatz 13, flbt. 922 4 GVS' -k ■: 'v /k V- >\ " •/' /A;#:,- '■ J. /Tč : jVAMjk* Praška šunka zahvaljuje svoj svetovni sloves oraški soli za konzerviranje gnjati! Zakaj daje ves svet prednost praški šunki? Zato, ker je praška gnjat radi svojega prijetnega, finega okusa in radi slastne, stalno lepe rdečkaste barve prava delikatesa. To specijlno kvaliteto lahko dosežete tudi Vi pri Vaši šunki in prekajenem mesu z enostavno metodo praških izvoznikov gnjati, s čimer lahko zelo povečate svoj promet! Kaj je praška sol za komemranje gnjati? To je specijalno pripravljeno, tekom več kot 50 let preizkušeno sredstvo za konserviranje mesa, naraven produkt, ki se uporablja tudi v zdravilstvu in ki ga stalno uporabljajo ne samo praški prekajevalci, temveč večina prekajevalcev in tvornic v Čehoslovaški, Nemčiji, Avstriji, Madžarski, Franciji, Rusiji, Nizozemski itd., kateri s tem pricloj bivajo vselej prima blago. Vsi ti obrati so izločili poljubne druge kemične preparate, pred' vsem pa tako zvane hitro delujoče, ker so taki eksperimenti posebn0 pri živilih najmanj na mestu. Na željo Vam prav radi pošljemo specijalno ponudbo in poskusu0 pošiljko. »UNIO«, družba z o. z.. skladišče originalne praške soli za konserviranje mesa (soliter) Maribor, poštni predal št. 3' el- iti Je or .6' lO, s? V' tla :3' ai ;a' ar ali ne .‘t' Naša zaloga Stalno držimo na zalogi po najniž-iih dnevnih cenah: Soliter, kali, na-tran, piment, biber, cimet, klinčke, “rehe, majaron, kumin, janeš, kore-Mnder, krompirjevo moko, citronad, [fsni sladkor, kardonome ter vse dišave. Na skladišču držimo tudi originalne Hagensiid mlete mešane dišave, 1 netto v dozah. Za hrenovke, šun-^arice itd. Nadalje barve za razne klobase, recepte, knjige, mesarski pa-Pir v rolah in polah. V strokovno popravilo sprejema-Pio vse vrste mesarske stroje, po naj-Pižjih cenah brusimo plošče in nože vseh velikosti mesoreznih strojev. Po čredno nizkih cenah opremljamo in Montiramo kompletne klavnice, hla- dilnice, mesarske delavnice, mesnice pa opremljamo po brezkonkurenčnih cenah z najnovejšimi remami iz nerjaveče kovine z trajno garancijo, tudi kljuke, žage za kosti in drugo izdelujemo iz nerjaveče kovine. Opozorilo Grudnik d. z o. z. Dravlje sporoča mesarjem, da so pooblaščeni potniki za Slovenijo samo g. Pavline Ivo, Slavko Molan, Zrim Roman in Tošnak Leo. Vsem zgoraj navedenim se sme pri naročilih dati maksimalno 10 odstotkov na račun in to le tedaj, če je naročilo točno po ceniku sklenjeno. Računov pa se potnikom brez posebnega potrdila firme sploh ne ime plačati, če nima originalni saldirani račun seboj. Poleg zgoraj omenjenih je pooblaščen za Ljubljano in okolico še g. Vrhovnik Lojze, kateremu pa se smejo računi vselej ob dostavi robe plačati, ker jih on pri nas plačuje ob prevzemu robe. Korespondent, vešč perfektne srbohrvaščine. dobi stalno službo z oskrbo v hiši pogoj spreten strojepisec, ponudbe je poslati na Grudnik, d. z o. z., Dravlje, pošta St. Vid nad Ljubljano. * I. Mesarsko kobasičarska stručna knjiga, tiskana v srbohrvaščini se dobi pri naši upravi, za ceno Din 120. Vsebina iste je I. oddelek živalske bolezni, II. strokovni oddelek za mesarsko obrt, III. mesarske potrebščine, IV. oddelek 261 receptov. Nabavite si to knjigo, dokler zaloga traja. Uprava Mesarski list. Št. Vid nad Ljubljano. Rezervni delovi za strojeve. broj 5 8 10 20 32 42 315. Točak Din---------95 110 180 316. Zaključni obruč Din 12 22 28 40 65 140 317. Ručica ili vinta Diu 18 28 32 46 $2 68 318. Uvojci za vinte Din 8 8 10 14 16 25 319. Puž Din 28 34 42 65 75 80 Ploče i noževi za strojeve br. 5 do 32 i 42. Ploče broj 5 8 10 22 32 42 komad Din 8 10 14 18 20 130 Kovani noževi Din 8 10 14 22 28 115 Ploče za prat Din , 60 70 130 Vešalica za dizalico Din 400. 4 ‘12-b 200 cena.................Din 260, 380 298 n širina i debelina 40X7 50X8 60X9 mm vesalice emajlirane po metr. Din 250 300 400 vešalice kromane po metr. Din 200 250 300 vešalice nehrdžave po metr. Din 300 400 500 komplet sa kukom, stenskim nosiocem i uvojcima. 61 < Din 8. O Din 6. \Jijr 65-a Din 3. 1 mala Din 3 velika Din 5 A i 424 Din 5—6. 58 Din 36. mala Din 2 večja Din 3