Pitting fault detection of a wind turbine gearbox using empirical mode decomposition - Teng, Wei (Strojniški vestnik, 2014)
V mnogih vetrnih poljih po svetu se dogaja, da prenosnik odpove le nekaj tisoč ur po zagonu vetrne turbine, doba uporabnosti pa je mnogo krajša od načrtovane. Prenosnik vetrne turbine je sestav, ki pretvarja nizko vrtilno hitrost rotorja turbine v visoko hitrost generatorja, njegova konstrukcija pa je lahko zelo zapletena. Zato skušamo poiskati inteligentno metodo za zaznavanje okvare prenosnika ter postaviti mehanizem za ohranitev visoke učinkovitosti vetrne turbine. Empirična dekompozicija oblik (EMD) je uporabno časovno-frekvenčno orodje za adaptivno dekompozicijo signala vibracij v zbirko funkcij lastnih nihajnih oblik (IMFs), v tem članku pa je uporabljena za razkrivanje jamičenja v visokohitrostni stopnji prenosnika vetrne turbine.
Keywords: adaptivnost; empirične dekompozicije oblik; Hilbertove demodulacijske analize; odkrivanje napak; prenosniki; vetrne turbine