Otroške igre v novogvinejski skupnosti - Telban, Borut (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2007)
Medtem ko ambonwarijski otroci iz province Vzhodni Sepik v Papui Novi Gvineji odraščajo v svoje intimno okolje (naravno, družbeno, kulturno), hkrati na to okolje tudi vplivajo in ga ustvarjajo. Eden izmed načinov ustvarjanja življenjskega sveta se skriva v njihovem igranju. Po eni strani se otroci skozi igro vpeljujejo v kulturno specifične in družbeno pričakovane vloge moških in žensk, ki temeljijo na odnosu med bratom in sestro. Po drugi strani pa otroci kmalu spoznajo, da tudi dogajanja v njihovem naravnem okolju niso neodvisna od človeka ter da lahko na njih vplivajo in jih oblikujejo. To zadnje se še najbolj pokaže pri dveh skupinskih igrah: igri ustvarjanja fi gur z vrvico in igri z vrtavkami.
Keywords: Nova Gvineja; child; otroci; igre; odraščanje; zibka