Razvoj inteligentnega sistema za modeliranje nanašanja materiala z uporabo laserja - Lestan, Zoran (visokošolska dela, 2013)
Lasersko nanašanje materialov predstavlja sodobno dodajalno tehnologijo, ki ima v primerjavi s preostalimi postopki nanašanja kovinskih materialov številne prednosti. Poleg minimalnega vnosa energije, kvalitetnega spoja in majhnega toplotno vplivnega območja to tehnologijo odlikuje še dobra mehanska trdnost nanesenega materiala, ki je posledica hitrega ohlajanja. Kljub perspektivnosti tehnologije pa je ta še vedno v razvojni fazi. Vpeljujejo se novi materiali ter tehnike za določitev optimalnih procesnih parametrov. V disertaciji je prikazan postopek izdelave empiričnih modelov, s katerimi lahkona podlagi uporabljenih procesnih parametrov stroja napovemo lastnosti nanesenega materiala. Za izdelavo modelov je bilo uporabljeno genetsko programiranje ter regresijska analiza, ki za iskanje regresijskih koeficientovuporablja genetske algoritme. Na podlagi eksperimentalnih podatkovsta bila izdelana modela za napovedovanje volumna in modela za napovedovanje hrapavosti. Verifikacija dobljenih modelov je bila izvedena z uporabo testne množice eksperimentalnih podatkov. Na osnovi dobljenih modelov sistem določi optimalne parametre nanašanja materiala s stališča hitrosti nanašanja, izkoristka materiala in hrapavosti površine. Določitev optimalnih procesnih parametrov stroja je bila izvedena z uporabo nedominiranega sortiranja. Rezultati ponujajo operaterju niz optimalnih nastavitev procesnih parametrov, kar omogoča izdelavo kakovostnih izdelkov.
Keywords: additive technologies; Disertacije; dodajalne tehnologije; genetic algorithms; genetic programming; genetski algoritmi; genetsko programiranje; laser material deposition; Lasersko nanašanje; lasersko nanašanje materialov; LENS technology; Materiali; modeliranje; modelling; nedominirano sortiranje; non-dominated sorting; tehnologija LENS