Duševne stiske na delovnem mestu skozi mikrozgodbe - Vidmar, Judita (knjige, 2024)
Pričujoča publikacija je nastala z namenom prispevati k pregledu stanja na področju duševnega zdravja v slovenskih delovnih organizacijah in možnih načinov za njegovo krepitev oz. izboljšanje. V njej predstavljamo rezultate raziskave potreb z metodo mikrozgodb, ki je bila izvedena konec leta 2021 na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v okviru Nacionalnega programa duševnega zdravja, Programa Mira, v sklopu prednostnega področja Promocija duševnega zdravja in preventiva ter destigmatizacija duševnih motenj na delovnem mestu.Z raziskavo smo zbrali pričevanja ljudi o doživetih duševnih stiskah v različnih delovnih organizacijah v Sloveniji. Raziskava je potekala v drugem letu epidemije covid-19, zato so nekatera pričevanja povezana z epidemijo. Kljub temu pa rezultati nazorno prikazujejo tudi mnoge aktualne izzive in priložnosti, ki niso bili povezani z epidemijo.Rezultati raziskave v precejšnji meri sovpadajo z ugotovitvami in najnovejšimi priporočili mednarodnih organizacij s področja varnosti in zdravja pri delu. Izsledki hkrati nakazujejo tudi različne možne rešitve, ki bi lahko prispevale k izboljšanju duševnega zdravja na delovnem mestu in bi jih lahko vključili tako v strateško načrtovanje na ravni države kot tudi v načrtovanje aktivnosti na ravni strokovnih mrež, interesnih združenj ter v delovnih organizacijah.
Keywords: COVID-19; Delovno okolje; duševne motnje; duševne stiske; Duševno zdravje; elektronske knjige; psihosocialna tveganja; Raziskave; zaposleni; zdravje pri delu