Wind turbine seismic load analysis based on numerical calculation - Jin, Xin (Strojniški vestnik, 2014)
Vetrne turbine so zadnjih 10 let rasle predvsem po Severni Evropi, ki ni potresno ogrožena oz. kjer so potresi šibkejši, zato seizmičnim vplivom pri snovanju vetrnih turbin ni bila posvečena večja pozornost. V zadnjem času pa je bilo vse več vetrnih turbin postavljenih tudi na potresno ogroženih območjih, zato se je pojavila potreba po analizi dinamičnega odziva vetrnih turbin na potrese ter po vključitvi seizmičnih dejavnikov v konstrukcijski proces. Pri pregledu razpoložljive literature se je izkazalo, da so študije modeliranja sklopljenega sistema več teles lopatice-steber-fundament pri vetrnih turbinah redke, še posebej pa to velja za študije, ki bi uporabljale tudi metodo časovne zgodovine za analizo dinamičnih seizmičnih obremenitev na osnovi sklopljenega modela.
Keywords: dinamika več teles; Eurocode 8; interakcija tal in konstrukcije; obremenitvene razmere; potresi; vetrne turbine