List 39. Kako naj se sadje obera. Dober goppodar bo vedno skrb imel, da ne bo drevesa poškodoval; zato bo vselej, kadar gre sadje oberat, lojtro k drevesu pristavil, ktera na svojih nogah stoji in je tedaj ni treba na veje naslanjati. Po tej napravi se varuje drevo, da se mu veje ne polomijo in rodovitnost za drugo leto ne prikrajša, ampak tudi sadje se ne očeše, da bi z drevesa popadalo, se otolklo in ne dalo delj časa hraniti. To je tedaj prvo. Drugo je, da se sadje skrbno s celim receljnom obira in se nikakor ne otišči ali eno ob drugo ne obtolče. Otresovati drevje, ako hočeš sadje hraniti, je nespametno; zato tudi ni prav, ako ga s košare ali žaklja na tla naglo usi paš, sicer se preveč otolče; najboljše je, če se obrano sadje v veče jerbase ali brente nabere in domu nese , kjer se sopet skrbno iz njih pobere in na odločene police zloži. Kdor hoče sadje dolgo in zdravo ohraniti, mora posebno varovati, da se mu ne otišči in ne otolče; zato naj ga ne prenaša zdaj v ta, zdaj v uni kraj, kakor mačka mlade. Nek t en puščajo obrano ali celo otreseno sadje delj časa na kupu pod drevjem ležati, kjer ga dostikrat vroče sonce prepeka, kar mu jako škoduje; tudi se miši rade pod kup spravijo in škodo delajo. Se ve, da tisti gospodar najbolj opravi, kteri sadje koj z drevesa proda. Kdor je vajen sadje tresti, naj ga trese, dokler je se zeleno in ktero se precej potem tudi porabi. Tresti se mora pa tudi vselej polahkoma, da se preveč češulj drevesu ne odkrehne. Marsikdo misli, da otiske sadju ne škodujejo, posebno dokler je še zeleno, in meni, da se mu rana zaceli, kadar se medi. Jaz sem se popolnoma prepričal, da ni temu tako. Čeravno ne začne vsako sadje od otisk gnjiti, ostane vendar le v mesu neprijeten madež, pa tudi okus nekako kvari. Ce Ne hruška ali pa jabelko olupi, se vidi pod lupino madež, ki od udarca ali otiske izhaja , da se ga mora precej velik kos zavreči. Kadar se sadje obera, se mora do čistega obrati Nič ne sme na drevesu ostati, da ne bodo samopašni in poredni paglovci priložnosti imeli ga s kamni, okleški, pre-klami ali palicami z dreves klatiti. Nikdar tedaj ni dobro sadja na drevesu puščati, ker zavolj par jabelk ali hrušk mora dostikrat drevo veliko škodo trpeti. Iz vrtnarstva K. Fišerjevega.