Odkrivanje kolonizacije nosečnic z bakterijo Streptococcus agalactiae v severnoprimorski regiji - Fišer, Jerneja (Zdravniški vestnik, 2001)
Izhodišča. Streptococcus agalactiae (GBS) je eden glavnih povzročiteljev sepsein meningitisa pri novorojenčkih. Novorojenček se kolonizira z GBS med prehodom skozi porodni kanal kolonizirane matere. Ker je za bolezen nujen vertikalni prenos s kolonizirane matere na otroka, smo v nalogi z naslovom Odkrivanje kolonizacije nosečnic z bakterijo Streptococcus agalactiae v severnoprimorski regiji ugotavljali kolonizacijo nosečnic z GBS v nožnici in rektumu. Metode. Način odkrivanja GBS pri nosečnicah smo povzeli po smernicah Centra za preprečevanje in nadzor bolezni iz ZDA (CDC) iz leta 1996 (1), ki priporoča odvzem brisa nožnice in brisa rektuma pri nosečnicah med 35. in 37. tednom nosečnosti ter uporabo selektivnega tekočega gojišča. V nalogo, ki je trajala od začetka aprila 1999 do konca aprila 2000, smo nameravali vključiti samo nosečnice-med 35. in 37. tednom nosečnosti z dvema odvzetima brisoma, vendar pa so ginekologi kljub natančnim navodilom dostikrat odvzeli brise pred35, alipo 37. tednu nosečnosti, pri nekaterih niso označili trajanja nosečnosti v času odvzema brisov, 30 nosečnicam pa so advzeli samo en bris. Tako smo se odločili, da v nalogo vključimo tudi te nosečnice. Po odvzemu so brise vložili v tekoče selektivno gojišče z antibiotiki in jih takoj poslali vmikrobiološki laboratorij, kjer smo ugotavljali prisotnost GBS. Rezultati. Nakolonizacijo nosečnic z GBS smo pregledali 830 žensk, 800 nosečnicam so ginekologi odvzeli 2 brisa: bris nožnice in bris rektuma, 30 pa samo bris nožnice. (Izvleček skrajšan pri 2000 znakih).
Keywords: diagnostika; human pregnancy; infekcije; Isolation and purification; Microbiology; nosečnice; Nosečnost; Pregnancy; Rectum; Rektum; Streptococcus agalactiae; Streptokokus agalakcije; Vaginal smears; Vaginalni razmazi