Learners’ ideal L2 self and self-perceived communicative competence - Septi Subekti, Adaninggar (Vestnik za tuje jezike, 2025)
Kljub vse večji priljubljenosti indonezijskega jezika med Neindonezijci in številnim raziskavam o posameznih razlikah pri učenju drugega/tujega jezika (J2) je raziskav o vlogi dejavnikov posameznih razlik med učenci BIPA (indonezijskega jezika za tuje govorce) zelo malo. Namen prispevka je proučiti idealni jaz v drugem jeziku (IJJ2) in dojemanje lastnih komunikacijskih kompetenc (DLKK) pri učencih BIPA ter ugotoviti, kako učenčev IJJ2 vpliva na njegovo dojemanje lastnih komunikacijskih kompetenc. V ta namen smo analizirali skupino kitajskih učencev BIPA. Ti so v papirnatih vprašalnikih svoj IJJ2 in DLKK ocenili z visoko oceno. Visoka ocena IJJ2 bi lahko bila posledica uspeha anketirancev, saj so bili izbrani za program BIPA v Indoneziji; poleg tega so anketiranci indonezijski jezik dojemali kot relativno enostaven. Visoko oceno DLKK je mogoče pripisati temu, da so si anketiranci pri učenju jezika postavili določene cilje in da so bili v času programa BIPA izpostavljeni indonezijskemu jeziku. Rezultati raziskave kažejo tudi, da učenčev IJJ2 pomembno vpliva na njegovo dojemanje lastnih komunikacijskih kompetenc, kar je vzrok za 42,8-odstotno varianco v ocenah DLKK. Ti izsledki lahko pripomorejo k izboljšanju pedagoškega dela s povečanjem relevantnosti tečajev BIPA za še boljši razvoj učenčevega IJJ2, kar lahko vodi k bolj pozitivnemu dojemanju lastnih komunikacijskih kompetenc. Prispevek ponuja pregled IJJ2 in DLKK pri učencih BIPA; kot tak je lahko podlaga za nadaljnje raziskave o vlogi obeh afektivnih dejavnikov pri učenju indonezijskega jezika kot drugega jezika.
Keywords: BIPA (Indonesian Language for Foreign/non-Indonesian Speakers); BIPA (indonezijski jezik za tuje/neindonezijske govorce); dojemanje lastnih komunikacijskih kompetenc (DLKK); drugi jezik (J2); Ideal L2 Self (IL2S); idealni jaz v drugem jeziku (IJJ2); second language (L2(; Self-Perceived Communicative Competence (SPCC)