Program usposabljanj za zdravstveno varstvo rastlin in preprečevanje širjenja škodljivih organizmov – Better Training for Safer Food (BTSF) - Capuder, Luka (Gozdarski vestnik, 2026)
Usposabljanja Better Training for Safer Food (BTSF), ki potekajo na pobudo Evropske komisije so ključnega pomena za krepitev strokovnega znanja in enotnega izvajanja fitosanitarnih ukrepov v Evropski uniji, saj omogočajo boljše razumevanje zakonodaje, zgodnje odkrivanje karantenskih škodljivih organizmov ter učinkovitejše odzive ob pojavu škodljivcev. V letu 2025 smo se posamezni fitosanitarni pregledniki zaposleni na Gozdarskem inštitutu Slovenije in Zavodu za gozdove Slovenije udeležili treh usposabljanj: »Plant Health Surveys«, namenjenega načrtovanju in izvedbi programov preiskav; »New Plant Health Regime«, ki je obravnavalo zakonodajo Evropske unije, kategorizacijo škodljivih organizmov in nadzor nad premiki blaga; ter »Contingency Planning for Priority Pests«, osredotočenega na pripravo načrtov izrednih ukrepov ob izbruhih prednostnih karantenskih škodljivih organizmov. Usposabljanja so vključevala teoretične vsebine, terenske prikaze, analize primerov in simulacije izrednih dogodkov, ki so omogočili praktično razumevanje fitosanitarnih postopkov ter izmenjavo dobrih praks med državami članicami. Pridobljeno znanje bomo uporabili za izboljšanje zasnove in izvajanja nacionalnih programov preiskav, krepitev medinstitucionalnega sodelovanja, posodobitev postopkov kriznega odzivanja ter učinkovitejše obveščanje javnosti in deležnikov. S tem prispevamo k večji pripravljenosti Slovenije na fitosanitarna tveganja ter k bolj usklajenemu in zanesljivemu sistemu varstva rastlin na ravni EU.
Keywords: contingency plans; karantenski škodljivi organizmi; legislation; načrti izrednih ukrepov; plant health protection; plant health survey programmes; programi preiskav; quarantine pests; zakonodaja; zdravstveno varstvo rastlin