Monitoring vplivov odlagališč odpadkov na podzemne vode - Brenčič, Mihael (Geologija, 2004)
Odlagališča odpadkov predstavljajo potencialno nevarnost za podzemne vode. Z namenom, da bi morebitna onesnaženja zaznali pravočasno, se v okolici deponij izvaja monitoring podzemnih vod, ki ga v slovenski zakonodaji ureja Pravilnik o monitoringu onesnaž enosti podzemnih voda z nevarnimi snovmi. Uresničevanje pravilnika je odprlo vrsto problemov, ki jih v dosedanji praksi nismo zasledili. Ti problemi se navezujejo na zavezance za monitoring, na porazdelitev podzemne vode v prostoru, ciljne hidrogeološke enote, stopnjo raziskanosti območja odlagališča, posnetek ničelnega stanja, obvezno vsebino načrta monitoringa, kvaliteto mreže za monitoring, faznost izvedbe monitoringain vzdrževanje mreže, načrt preizkušanja mreže ter čiščenje opazovalnih vrtin.
Keywords: hidrogeologija; nevarne snovi; odlagališča; odpadki; onesnaževanje tal; onesnaževanje voda; podzemne vode; Slovenia; Slovenija