Improving energy modeling and renovation through the monitoring of microclimate and indoor air quality - Natek, Niko (JET on-line, 2018)
Članek obravnava možnosti za podporo visokokakovostnih projektov energetske prenove stavb, ki zagotavljajo optimalen vpliv na uporabnike, z uporabo nizko-cenovnih rešitev za izvajanje ciljnega spremljanja rabe energije in drugih parametrov. V sklopu demonstracijskega pilota je bil vzpostavljen sistem monitoringa v izobraževalnih stavbah s poudarkom na vključenosti uporabnikov (predvsem študentov) na več nivojih, od zbiranja informacij o njihovih navadah, ravni razumevanja, pripravljenosti na sodelovanje, aktivne udeležbe na delavnicah za soustvarjanje, izvedbe informativnih kampanj in uporaba/testiranje razvitih orodij.
Keywords: Arduino; building renovation; energetska učinkovitost; Energy efficiency; formaldehid; formaldehyde; HVAC; indoor air quality; koristi; kvaliteta zraka; microclimate; mikroklima; prenova; radon; Raspberry Pi; wider benefits; zgradbe