A constitutionalist critique of the objective character of the infringement proceedings and a case for a "constitutional defence" - Bardutzky, Samo (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2019)
Avtor v članku raziskuje posledice implementacije Direktive 2006/24/ES, ki je urejala obvezno hrambo prometnih podatkov. Osrednji problem je vprašanje, ali naj države članice finančno bremenimo zato, ker zaradi ustavnopravnih pomislekov niso prenesle rešitev v direktivi. V primeru obvezne hrambe prometnih podatkov je ta problem še posebej zaostren, saj so se ustavnopravni očitki, ki so se oblikovali v nekaterih državah članicah, izkazali za utemeljene. Kljub pomislekom je bila Evropska komisija pri skrbi za prenos direktive dosledna. Avtor predstavi značilnosti sodnega postopka zaradi kršitve prava EU ob neimplementaciji direktive in njegovo objektivnost, ki onemogoča učinkovito uveljavljanje pravnih, finančnih ali praktičnih ovir pri implementaciji. Kot rešitev avtor ponuja vzpostavitev tako imenovane "ustavne" obrambe, ki bi preprečevala finančne sankcije ob neimplementaciji direktive, hkrati pa ohranila dolžnost držav članic, da spoštujejo pravni red EU.
Keywords: denarna kazen; Directive 2006/24/EC; Direktiva 2006/24/ES; fine; hramba; infringement of EU law; kršitev prava EU; prometni podatki; retention; traffic data