Spoznavanje razlike - Vendramin, Valerija (Šolsko polje, 2011)
V prispevku avtorica razkriva nekatere probleme, ki so notranji raziskovanju spolov v vzgoji in izobraževanju. Kot izhodiščno točko in teoretski okvir jemlje feministično epistemologijo ter razvija linijo s pomočjo izpostavitve hegemonih teorij, torej teorij, ki niso prepoznane kot teorije, ker jih imamo za zdravorazumske ali nujne. Avtorica najprej predstavi nekatera temeljna izhodišča feministične teorije, nato pa se loti raziskovanja spolov v vzgoji in izobraževanju. Izpostavi več problemov, spričo katerih je raziskovanje spolov v aktualni obliki nezadostno, morda deluje celo proti enakosti. Ta teza je podprta s primeri nekaterih nedavnih raziskav (kot so globalne kvantitativne raziskave, raziskovanje na pobudo Eurydice ipd.). Raziskovalni rezultati namreč niso homogena količina vednosti, ampak jih je vedno treba interpretirati (v skladu z različnimi agendami).
Keywords: gender; spol; feminist epistemology; feministična epistemologija; raziskovanje; research; objectivity; objektivnost; subjectivity; subjektivnost; differencies; razlike med spoloma